Contact

TIPS

  • Witte kwikstaart


De witte kwikstaart herken je direct in Altena en daarbuiten. Hij vliegt omhoog en omlaag en vooral vaak voor je fiets uit. Let de komende paar dagen eens goed op deze vrolijke boerenlandvogel. De jongen van de witte kwikstaart vliegen nu namelijk uit. De komende week worden ze nog wel door hun ouders gevoerd. Daarna kunnen ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Voor de ouders is het dan tijd om te beslissen of ze nog een tweede nest gaan maken dit jaar.
bron: Nature Today.nl
 
 
  • Plan Boom.Plan Boom is een landelijke actie van de Nederlandse natuur- en milieufederaties om de komende vier jaar tien miljoen bomen te planten in Nederland.
De milieufederaties ontvangen hiervoor een bedrag van € 2,25 miljoen van de Postcodeloterij. In Brabant heeft de Brabantse Milieufederatie samenwerking gezocht met Brabants Landschap en IVN Brabant. Provincie Noord-Brabant wil in tien jaar tijd veertig miljoen bomen planten om ontbossing tegen te gaan.

Heeft u ruimte voor een vogelbosje, struweel-singel of -haag en niet in aanmerking komen voor een andere subsidie van Brabants Landschap dan biedt PlanBoom wellicht wel die mogelijkheid. Probeer het!
 
Voor meer info over de voorwaarden stuur dan een e-mail naar altenatuur@gmail.com of neem contact op met Margo van Beem (06-55772591) of Goof van Vliet (06-28703838).
 


  • Vogels voeren in de lente?Jazeker!
Sommige vogels hebben in het broedseizoen wel tien snavels extra te voeden. De smakelijke rupsen zijn er tegenwoordig eerder dan de jonge vogels. En ook het aantal andere insecten neemt af: een belangrijke bron van eiwitten voor (jonge) vogels.
In de lente hebben de vogels vooral eiwitten en kalk nodig. Hier vind je voorbeelden van goed lentevoer voor vogels.
 
  • Een tekenbeet doet meer dan je weet!Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.
 
  • Vergroen je balkon of dakterrasIn Altena zie je steeds meer appartementencomplexen verrijzen met diverse balkons. Heb je zo'n balkon of dakterras, dan kun je dat natuurlijk goed gebruiken om er een groene oase maken. Groen is tenslotte niet alleen voorbehouden voor mensen met een tuin!
Met planten in potten, klimplanten en enkele draden creëer je ruimte voor bloemenpracht, maak je een minimoestuin en zorg je voor schaduw. Ook je balkon kan met zijn beplanting, nestkastjes en insectenhotel een plek zijn voor overwintering, broeden en voedsel voor vogels en vlinders.

Hoe? Dat vind je hier.
 
  • Geef nestplekken van gierzwaluwen door


Als je boven je hoofd weer het gierende geluid van de gierzwaluw hoort, weet je dat de zomer is begonnen. De vogel, herkenbaar aan zijn sikkelvormige vleugels, broedt in onze gebouwen en huizen.
 
Om een beter beeld van de nestplaatsen te krijgen, vragen Vogelbescherming Nederland en Waarneming.nl aan heel Nederland hulp. Geef van half mei tot eind juli de nestplaatsen door via waarneming.nl/events/gierzwaluwnest.
Het hele artikel met meer info vind je hier. 

Bij Altenatuur willen we ook graag weten waar de vogels wonen dus je mag het ook doorgeven op altenatuur@gmail.com.
 
  • Wat brengt de kat thuis?Katten die buiten lopen jagen op dieren en brengen die vaak mee naar huis. Het is zonde om met deze informatie niets te doen. Door te melden welke diersoort jouw kat thuis heeft gebracht, help je de verspreiding van kleine zoogdieren in kaart te brengen. Zeker in de bebouwde omgeving is hier weinig informatie over.
 
Via watbrengtdekatthuis.nl  kun je jouw melding(en) doorgeven.

In het voorjaar broeden veel vogels in de bebouwde omgeving. Om de jonge vogels een 'uitvliegkans' te geven zou het fijn zijn de kat zoveel mogelijk thuis te houden.